Jagoda goi – zastosowanie, przepisy, przetwory. Poznaj najsmaczniejsze wykorzystanie jagód goi

Jagody goji to bogate w witaminy i makroelementy owoce krzaku kolcowoju. Ich niesamowite właściwości prozdrowotne sprawiły, że goji stały się niezwykle pożądanym składnikiem naszej diety. Nazywanym powszechnie superfoods.

Czym są jagody goji, dlaczego są tak cenne dla naszego organizmu i jak je jeść? Odpowiedzi znajdziesz poniżej!

Niezwykłe owoce kolcowoju

Jagody goji przywędrowały do nas z Azji. Są owocami krzewu kolcowoju. Krzaczastej rośliny z rodziny psiankowatych, występującej naturalnie w niskich partiach Himalajów. Znanej od lat na terenach Tybetu, Mongolii, Chin i Korei. Kolcowój historycznie uprawiany był na terenach Chin, a stamtąd rozprzestrzenił się na inne kraje Azji oraz Europę. Dziś uprawy tego cenionego krzewu występują także w Stanach Zjednoczonych, Australii czy Polsce.

Roślina kolcowój zaczyna kwitnąć na przełomie wiosny i lata i powtarza kwitnienie aż do września. Pierwsze owoce wydaje w sierpniu, jednak na zbiory trzeba poczekać do późnej jesieni. Krzak kolcowoju, z wyłączeniem owoców, jest rośliną trującą. Owoce goji muszą stać się dojrzałe, by były jadalne.

Jagody goji nie mają wiele wspólnego z polską, ciemnofioletową jagodą – bardziej niż jagodę, przypominają żurawinę. Mają czerwony lub pomarańczowoczerwony kolor i podłużny kształt. Ponieważ świeże owoce są bardzo delikatne, w naszej szerokości geograficznej najłatwiej dostępnym produktem są jagody goji w postaci suszonej.

Jagody goi na krzewie
Źródło: Pixabay

Właściwości jagód goji

Jagody goji zyskały miano superfoods (superpożywienia). Głównie ze względu na bogactwo kryjących się w nich składników odżywczych. Zawierają witaminy B1, B2, B6, C oraz E, wartościowe dla naszego organizmu makroelementy: selen, wapń, cynk oraz żelazo. A także mające działanie prozdrowotne związki zeaksantyny i fizaliny. Owoce kolcowoju są też źródłem osiemnastu z dwudziestu aminokwasów, potrzebnych do budowy białek w organizmie człowieka.

Owoce goji są niezwykle cenne dla naszej diety. Obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i trójglicerydów, dbają o poziom cukru, łagodzą objawy menopauzy, mają korzystny wpływ na libido, jakość snu i odporność, a także wspierają profilaktykę nowotworów oraz chorób narządu wzroku.

Niepozorne owoce krzewu kolcowoju posiadają też znakomite właściwości antyoksydacyjne. Wysoka zawartość karotenoidów i witaminy C spowalnia procesy starzenia i pozwala na szybką regenerację komórek naszego organizmu. Goji to zatem idealny składnik diety osób chcących zadbać o odporność. Regularnie spożywając owoce goji zachowamy zdrowie i urodę na lata!

Jagoda goji – zastosowanie

Owoce goji są produktem o wyjątkowo cennych właściwościach. Znajdują zastosowanie przy tworzeniu zdrowej, zbilansowanej diety, a także w działaniach wspomagających proces dochodzenia do zdrowia. Są znakomitym superfoods dla diabetyków, a także dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu. Regulują bowiem poziom trójglicerydów. Wpływają też na wzrost ilości białych krwinek we krwi, biorących udział w procesach immunologicznych. Wspierają zatem naszą odporność.

Pamiętajmy, że niektóre witaminy, w tym znajdująca się w jagodach goji witamina E, rozpuszczają się w tłuszczach. Oznacza to, że owoce kolcowoju najzdrowiej połączyć w jednym posiłku ze źródłem kwasów tłuszczowych, na przykład orzechami lub oliwą.

Ze względu na właściwości antyoksydacyjne, owoce krzewu kolcowoju znajdują zastosowanie nie tylko w kontekście zbilansowanej diety i działań prozdrowotnych. Ale także jako cenny składnik kosmetyków opóźniających starzenie. Na rynku dostępny jest cały szereg produktów z jagodami goji. Na przykład kremy, mydła, żele myjące, toniki czy produkty do włosów.

Przepisy z jagodami goji

Co można zrobić z jagód goji? Owoce krzewu kolcowoju idealnie nadają się do owsianek, deserów i ciast, a także do dań wytrawnych, takich jak sałatki, dania z ryżu, deski serów, a nawet dania mięsne. Znakomicie zastępują bakalie i dodają potrawom wyjątkowego, słodko-kwaśnego posmaku. Jagody goji często wykorzystywane są także w kuchni roślinnej, w potrawach z ryżu i warzyw.

Połączenie suszonych jagód goji z mlekiem, jogurtem lub innymi mokrymi składnikami zmiękcza owoce i wydobywa ich soczysty smak. Do owsianki warto dorzucić też garść orzechów lub nasion chia, by zwiększyć wchłanialność rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E.

Owoce goji dostępne są także w produktach gotowych, na przykład musli, granolach, deserach i czekoladach, bywają też składnikiem owocowych herbat.

Smoothie z jagodami goi
Źródło: Pixabay

Przetwory z jagód goji

Jagody goji, jak wiele superfoods, nadal są produktami dostępnymi w stosunkowo wysokich cenach. Dlatego jeśli nie uprawiamy krzewu kolcowoju we własnym ogródku, możemy sceptycznie podchodzić do przygotowywania przetworów z ich udziałem – zupełnie niesłusznie!

Owoce goji mogą stanowić cenny i smakowity dodatek do dżemów owocowych. Doskonale sprawdzą się także jako składnik syropów i nalewek o właściwościach prozdrowotnych i intensywnym działaniu antyoksydacyjnym.

Jeśli uprawiasz własne krzewy kolcowoju, możesz pokusić się nie tylko o dżemy z jagód goji, ale również o samodzielne suszenie owoców tej rośliny. Tradycyjnie, jagody goji po zebraniu suszone są w cieniu. Następnie wystawiane na słońce dla otrzymania charakterystycznej dla tych owoców suchej skóry.

Z jagód goji możesz wykonać też sok lub kompot, o właściwościach superfoods.

Jagody goji – superfoods dla naszego organizmu

Jagody goji nie bez powodu stały się dziś znanym i powszechnie dostępnym produktem – ich właściwości są nie do przecenienia. Są pysznym dodatkiem do wielu dań, a korzystanie z nich nie wymaga wysokiego poziomu kulinarnych umiejętności. Daj się skusić i poznaj ich lekko kwaskowy smak!

Jeden komentarz Dodaj swoje
  1. Ja najbardziej uwielbiam suszone jagody goi. Mają same zdrowotne właściwości. Polecam każdemu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.