Bakłażany po kaszubsku, faszerowane, z grilla oraz inne smaczne i sprawdzone przepisy na dania z wykorzystaniem bakłażanów

Bakłażan, przez większość uważany za warzywo, w rzeczywistości jest pysznym owocem, a konkretnie jagodą. Kształtem oraz wielkością bardzo przypomina cukinię, jednak należy do rodziny psiankowatych. A więc bliżej mu na przykład do pomidorów czy papryki.

Bakłażany kojarzone są zwykle z ciemnofioletowym kolorem skórki, jednak istnieją również inne odmiany. Ich walory smakowe oraz dania, jakie można z nich stworzyć, sprawiają, że są coraz popularniejsze. Na korzyść bakłażanów przemawia również bardzo niska kaloryczność oraz duża zawartość błonnika, który pomaga utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie.

Owoc świetnie sprawdza się w codziennym menu każdego, nawet osób będących na diecie. Idealnie smakuje grillowany oraz w towarzystwie mięsa i warzyw. Jakie potrawy z bakłażana warto spróbować?

Bakłażany po kaszubsku – przepis na pyszne danie kuchni kaszubskiej

Prawdopodobnie każdy słyszał o śledziach po kaszubsku. W takim wydaniu ryba, która gości na polskich stołach w każde święta Bożego Narodzenia jest niezwykle smaczna i aromatyczna. W wegańskiej wersji tego popularnego dania to bakłażany zanurzone są w słodkim sosie. Wersja z bakłażanem jest równie pyszna, jak tradycyjne śledzie po kaszubsku. Danie zasmakuje nawet największym miłośnikom mięsa.

Jakie składniki potrzebne są do wykonania potrawy?

  • kilogram bakłażana,
  • olej (2 łyżki do smażenia, reszta do zalania roladek, olej musi być dobrej jakości!),
  • sól,
  • 3 średnie cebule,
  • kilka goździków (5 lub 6 sztuk),
  • około 2 łyżki rodzynek (więcej lub mniej w zależności od stopnia słodyczy, który chcemy uzyskać),
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka octu,
  • 1/4 szklanki wody.

Przyprawy:

  • ziele angielskie (około 5 średnich ziarenek),
  • liście laurowe (3 duże lub 4 średnie liście do sosu i kilka do pieczenia dania),
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 płaskie łyżki ziaren gorczycy.

Wykonanie krok po kroku:

  • Bakłażany pokroić wzdłuż na grube pasy (około centymetr szerokości). Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z obu stron olejem oraz posolić sporą ilością soli.
  • Tak przygotowane plastry piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
  • Cebule pokroić w półksiężyce i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Po chwili dodać do cebuli goździki, rodzynki, ziele angielskie i liście laurowe i doprawić solą i czarnym pieprzem. Taką mieszankę smażyć na małym ogniu przez około 7,8 minut.
  • Gdy cebula będzie już miękka, wlać koncentrat, ocet, wodę oraz resztę przypraw i dusić do momentu otrzymania optymalnej gęstości sosu.
  • W trakcie duszenia, sos można dodatkowo posolić i popieprzyć do smaku.
  • Z gotowego sosu dobrze wyłowić liście laurowe oraz kuleczki ziela.
  • Sos nakładać łyżką na upieczone plastry bakłażana, następnie zawinąć w rulon i układać ciasno w szklanym naczyniu.
  • Tak przygotowane rulony zalać olejem, posypać liśćmi laurowymi oraz gorczycą i włożyć do lodówki.

Bakłażany podobnie jak śledzie w cebuli najlepiej smakować będą po odstaniu przynajmniej dnia w lodówce. Przechowywać można je nawet kilka tygodniu, jednak najczęściej znikają zaraz po postawieniu na stół.

Leczo z bakłażana
Źródło: Pixabay

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym – propozycja na pyszny obiad

Bakłażan sprawdza się świetnie w każdej kuchni i to nie tylko jako alternatywa dla śledzi. Bardzo popularne jest faszerowanie bakłażana na różne sposoby. Doskonale komponuje się on z mięsem mielonym. Tak przygotowany, stanowi proste i niezwykle smaczne danie.

Składniki potrzebne do zrobienia 4 połówek bakłażana z mięsem mielonym:

  • 2 średnie bakłażany,
  • 400 gram mięsa mielonego,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka, czosnek granulowany,
  • natka pietruszki,
  • 60 gram tartego sera żółtego.

Wykonanie krok po kroku:

  • Bakłażany dokładnie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół.
  • Środek każdej połowy ponacinać, polać obficie olejem i posypać solą.
  • Tak przygotowane bakłażany piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • W międzyczasie posiekać cebulkę oraz czosnek i zeszklić na patelni.
  • Dodać mięso mielone i przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, czosnek granulowany i smażyć na małym ogniu.
  • Bakłażany wyjąć z piekarnika i wydrążyć.
  • Środek bakłażanów rozgnieść widelcem i wymieszać z mięsnym farszem.
  • Każdą połówkę wypełnić farszem i piec około 30 minut w 180 stopniach.
  • Pod koniec pieczenia posypać startym serem, a po wyjęciu udekorować posiekaną pietruszką.

Farsz na bazie mięsa mielonego to tylko przykład pysznego wypełnienia bakłażana. Owoc śmiało można połączyć z kurczakiem pokrojonym na kawałki z dodatkiem pieczarek i papryki. Świetnie sprawdzi się również ryż w sosie pomidorowym. Warto wybrać składniki, które się lubi i eksperymentować w kuchni.

Bakłażan i fasola – doskonałe połączenie

Bakłażan świetnie łączy się z białą fasolą. Fasola to produkt często wykorzystywany w kuchni przez wegan dla uzupełnienia białka w diecie. Duszony bakłażan z białą fasolą to danie roślinne, ale powinien spróbować go każdy, kto lubi oba te produkty.

Składniki potrzebne do zrobienia duszonego bakłażana z białą fasolą:

  • puszka białej fasoli,
  • 2 średnie bakłażany,
  • 200 gram pomidorków koktajlowych,
  • 1 papryka,
  • 1 średnia cebula,
  • lubczyk suszony lub świeży,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Wykonanie krok po kroku:

  • Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
  • Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na ćwiartki.
  • Paprykę i fasolę dodać do cebuli i razem podsmażyć.
  • Bakłażany pokroić w pół plasterki, posolić i dodać na patelnie razem z pomidorami.
  • Składniki dusimy, dodajemy sól, pieprz i lubczyk do smaku.

 

Grillowany bakłażan – pyszny, zdrowy, aromatyczny

Bakłażan stanowi świetną przekąskę i dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków czy kiełbas. Przepis na plastry z grilla jest niezwykle prosty, a jednocześnie różnorodny. Dlaczego? Wystarczy pokroić bakłażana w plastry, posolić i odsączyć z nadmiaru wody. Tak przygotowany smakuje wyśmienicie. Różnorodność polega jednak na dodaniu do niego innych ulubionych przypraw. Może to być czosnek, słodka papryka, a nawet… zioła.

Bakłażan to naprawdę wdzięczny produkt, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Roladki na wzór śledzi po kaszubsku warto uzupełnić innym farszem. Bakłażan stanowi świetny dodatek do przeróżnych sosów. Obok cukinii może pojawić się w leczo, plastry można panierować w bułce tartej lub sezamie jak kotlety. Świetnie sprawdzi się nawet w deserach. Można przygotować z niego przepyszne fit brownie! Jak widać, różnorodność i mnogość pomysłu pokazują, że warto znaleźć miejsce dla bakłażana w swojej kuchni.

Jeden komentarz Dodaj swoje
  1. Nie słyszałam nigdy o bakłażanach po kaszubsku. Mogą być bardzo ciekawe w smaku i wyglądzie. Dzięki za inspiracje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.