Bakłażan, przez większość uważany za warzywo, w rzeczywistości jest pysznym owocem, a konkretnie jagodą. Kształtem oraz wielkością bardzo przypomina cukinię, jednak należy do rodziny psiankowatych. A więc bliżej mu na przykład do pomidorów czy papryki.
Bakłażany kojarzone są zwykle z ciemnofioletowym kolorem skórki, jednak istnieją również inne odmiany. Ich walory smakowe oraz dania, jakie można z nich stworzyć, sprawiają, że są coraz popularniejsze. Na korzyść bakłażanów przemawia również bardzo niska kaloryczność oraz duża zawartość błonnika, który pomaga utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie.
Owoc świetnie sprawdza się w codziennym menu każdego, nawet osób będących na diecie. Idealnie smakuje grillowany oraz w towarzystwie mięsa i warzyw. Jakie potrawy z bakłażana warto spróbować?
Bakłażany po kaszubsku – przepis na pyszne danie kuchni kaszubskiej
Prawdopodobnie każdy słyszał o śledziach po kaszubsku. W takim wydaniu ryba, która gości na polskich stołach w każde święta Bożego Narodzenia jest niezwykle smaczna i aromatyczna. W wegańskiej wersji tego popularnego dania to bakłażany zanurzone są w słodkim sosie. Wersja z bakłażanem jest równie pyszna, jak tradycyjne śledzie po kaszubsku. Danie zasmakuje nawet największym miłośnikom mięsa.
Jakie składniki potrzebne są do wykonania potrawy?
- kilogram bakłażana,
- olej (2 łyżki do smażenia, reszta do zalania roladek, olej musi być dobrej jakości!),
- sól,
- 3 średnie cebule,
- kilka goździków (5 lub 6 sztuk),
- około 2 łyżki rodzynek (więcej lub mniej w zależności od stopnia słodyczy, który chcemy uzyskać),
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżka octu,
- 1/4 szklanki wody.
Przyprawy:
- ziele angielskie (około 5 średnich ziarenek),
- liście laurowe (3 duże lub 4 średnie liście do sosu i kilka do pieczenia dania),
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki majeranku,
- szczypta pieprzu,
- 2 płaskie łyżki ziaren gorczycy.
Wykonanie krok po kroku:
- Bakłażany pokroić wzdłuż na grube pasy (około centymetr szerokości). Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z obu stron olejem oraz posolić sporą ilością soli.
- Tak przygotowane plastry piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
- Cebule pokroić w półksiężyce i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Po chwili dodać do cebuli goździki, rodzynki, ziele angielskie i liście laurowe i doprawić solą i czarnym pieprzem. Taką mieszankę smażyć na małym ogniu przez około 7,8 minut.
- Gdy cebula będzie już miękka, wlać koncentrat, ocet, wodę oraz resztę przypraw i dusić do momentu otrzymania optymalnej gęstości sosu.
- W trakcie duszenia, sos można dodatkowo posolić i popieprzyć do smaku.
- Z gotowego sosu dobrze wyłowić liście laurowe oraz kuleczki ziela.
- Sos nakładać łyżką na upieczone plastry bakłażana, następnie zawinąć w rulon i układać ciasno w szklanym naczyniu.
- Tak przygotowane rulony zalać olejem, posypać liśćmi laurowymi oraz gorczycą i włożyć do lodówki.
Bakłażany podobnie jak śledzie w cebuli najlepiej smakować będą po odstaniu przynajmniej dnia w lodówce. Przechowywać można je nawet kilka tygodniu, jednak najczęściej znikają zaraz po postawieniu na stół.
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym – propozycja na pyszny obiad
Bakłażan sprawdza się świetnie w każdej kuchni i to nie tylko jako alternatywa dla śledzi. Bardzo popularne jest faszerowanie bakłażana na różne sposoby. Doskonale komponuje się on z mięsem mielonym. Tak przygotowany, stanowi proste i niezwykle smaczne danie.
Składniki potrzebne do zrobienia 4 połówek bakłażana z mięsem mielonym:
- 2 średnie bakłażany,
- 400 gram mięsa mielonego,
- średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz, mielona słodka papryka, czosnek granulowany,
- natka pietruszki,
- 60 gram tartego sera żółtego.
Wykonanie krok po kroku:
- Bakłażany dokładnie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół.
- Środek każdej połowy ponacinać, polać obficie olejem i posypać solą.
- Tak przygotowane bakłażany piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- W międzyczasie posiekać cebulkę oraz czosnek i zeszklić na patelni.
- Dodać mięso mielone i przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, czosnek granulowany i smażyć na małym ogniu.
- Bakłażany wyjąć z piekarnika i wydrążyć.
- Środek bakłażanów rozgnieść widelcem i wymieszać z mięsnym farszem.
- Każdą połówkę wypełnić farszem i piec około 30 minut w 180 stopniach.
- Pod koniec pieczenia posypać startym serem, a po wyjęciu udekorować posiekaną pietruszką.
Farsz na bazie mięsa mielonego to tylko przykład pysznego wypełnienia bakłażana. Owoc śmiało można połączyć z kurczakiem pokrojonym na kawałki z dodatkiem pieczarek i papryki. Świetnie sprawdzi się również ryż w sosie pomidorowym. Warto wybrać składniki, które się lubi i eksperymentować w kuchni.
Bakłażan i fasola – doskonałe połączenie
Bakłażan świetnie łączy się z białą fasolą. Fasola to produkt często wykorzystywany w kuchni przez wegan dla uzupełnienia białka w diecie. Duszony bakłażan z białą fasolą to danie roślinne, ale powinien spróbować go każdy, kto lubi oba te produkty.
Składniki potrzebne do zrobienia duszonego bakłażana z białą fasolą:
- puszka białej fasoli,
- 2 średnie bakłażany,
- 200 gram pomidorków koktajlowych,
- 1 papryka,
- 1 średnia cebula,
- lubczyk suszony lub świeży,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Wykonanie krok po kroku:
- Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
- Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na ćwiartki.
- Paprykę i fasolę dodać do cebuli i razem podsmażyć.
- Bakłażany pokroić w pół plasterki, posolić i dodać na patelnie razem z pomidorami.
- Składniki dusimy, dodajemy sól, pieprz i lubczyk do smaku.
Grillowany bakłażan – pyszny, zdrowy, aromatyczny
Bakłażan stanowi świetną przekąskę i dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków czy kiełbas. Przepis na plastry z grilla jest niezwykle prosty, a jednocześnie różnorodny. Dlaczego? Wystarczy pokroić bakłażana w plastry, posolić i odsączyć z nadmiaru wody. Tak przygotowany smakuje wyśmienicie. Różnorodność polega jednak na dodaniu do niego innych ulubionych przypraw. Może to być czosnek, słodka papryka, a nawet… zioła.
Bakłażan to naprawdę wdzięczny produkt, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Roladki na wzór śledzi po kaszubsku warto uzupełnić innym farszem. Bakłażan stanowi świetny dodatek do przeróżnych sosów. Obok cukinii może pojawić się w leczo, plastry można panierować w bułce tartej lub sezamie jak kotlety. Świetnie sprawdzi się nawet w deserach. Można przygotować z niego przepyszne fit brownie! Jak widać, różnorodność i mnogość pomysłu pokazują, że warto znaleźć miejsce dla bakłażana w swojej kuchni.
Nie słyszałam nigdy o bakłażanach po kaszubsku. Mogą być bardzo ciekawe w smaku i wyglądzie. Dzięki za inspiracje!