Borówka amerykańska – właściwości odżywcze oraz pyszne i proste przepisy na dania z wykorzystaniem borówki

Borówka amerykańska, inaczej zwana borówką wysoką, to krzew z rodziny wrzosowatych. Borówki amerykańskie to jedne z najchętniej spożywanych owoców, które cechują się słodkością, ale przy tym niską zawartością cukru. Często wykorzystywane są w deserach oraz słodkich daniach śniadaniowych. To, co wyróżnia borówkę amerykańską na tle innych owoców, to pozytywny wpływ na wzrok. Ale to nie jej jedyna zaleta!

Dlaczego warto wdrożyć borówkę amerykańską do swojej diety? Jakie właściwości odżywcze ma borówka amerykańska? Ile kalorii mają te małe owoce i jakie witaminy w nich są zawarte? Zapraszamy do artykułu, w którym zawarte są wszystkie cenne informacje o borówkach. 

Właściwości odżywcze borówki amerykańskiej i kalorie

Borówka amerykańska to owoc podobny do jagody leśnej. Ma nieco spłaszczony kształt i ciemnofioletowy kolor. Są niezwykle soczyste, jędrne i na ogół bardzo słodkie. Borówki amerykańskie pochodzą z Północnej Ameryki, jednak z powodzeniem można uprawiać je w naszym kraju. Wymagają kwaśnej gleby, jednak bez większego problemu klimatyzuje się w domowych ogródkach. Jest łatwa w uprawie, więc nawet niedoświadczony ogrodnik sobie z nią poradzi. Owoce dojrzewają w okolicy lipca.

Borówka amerykańska bez wątpienia zaliczana jest do produktów dietetycznych. Posiada niewielką ilość kalorii, więc stanowi doskonałe urozmaicenie zdrowej diety. W 100 gramach borówek znajduje się zaledwie 60 kalorii i pochodzą one z węglowodanów.

W borówkach znajduje się cała masa cennych związków dla naszego organizmu. Wśród nich znajdziemy flawonoidy, pektyny, garbniki czy kwasy organiczne. Oprócz tego borówka amerykańska to skarbnica witamin i minerałów. Te małe jagody to przede wszystkim dobre źródło witaminy C, B6, A, K oraz E. Posiadają także dużą ilość potasu, magnezu, żelaza oraz wapnia.

Krzak borówki amerykańskiej
Źródło: Pixabay

Borówka amerykańska a dieta

Borówka amerykańska jest owocem dietetycznym, który powinien na stałe gościć w naszym jadłospisie. Posiada niski indeks glikemiczny wynoszący 53. Warto zaznaczyć, że owoce mają zazwyczaj znacznie wyższy indeks od borówek. Oznacza to, że może być z powodzeniem stosowana w diecie diabetyków. W naszym kraju zazwyczaj można kupić borówki na targach i w marketach. Pochodzą najczęściej z Hiszpanii lub Niemiec i Holandii.

Owoc borówki oprócz niskiej wartości odżywczej wywiera pozytywny wpływ na cały organizm. Przede wszystkim zawarte w nich polifenole działają antyoksydacyjnie. Sprawia to, że zapobiegają rozwojowi nowotworów i chorobom układu krążenia. Wysoka zawartość fitoestrogenów reguluje poziom cholesterolu we krwi. Antocyjany odpowiedzialne są z kolei za obniżanie ciśnienia krwi.

Borówki posiadają także sporą ilość błonnika pokarmowego, który wpływa korzystnie na pracę jelit i zapobiega chorobom ich dotyczących. Borówki są rekomendowane dla osób na dietach odchudzających, gdyż błonnik reguluje wypróżnianie i przyspiesza przemianę materii.

Borówka amerykańska i jej wpływ na wzrok

Najważniejszą cechą, z której znana jest borówka amerykańska, jest jej wpływ na wzrok. To wszystko dzięki pokaźnej ilości witaminy A, która odpowiada za prawidłowe widzenie. Oczywiście borówki nie uzdrowią wzroku, jednak działają prewencyjnie oraz hamują postępowanie wad wzorku. Spożywanie borówek jest także zalecane osobom pracującym przed komputerem oraz kierowcom. Oprócz tego udowodniono, że wysoka zawartość antyoksydantów chroni przed chorobami układu neurologicznego i poprawia pamięć.

Jak wykorzystać borówkę amerykańską w kuchni?

Wiemy już, że jagody mają wiele cennych właściwości i witamin. Skupmy się teraz na tym, jak wykorzystać owoce borówki amerykańskiej w kuchni. Przede wszystkim najczęściej spożywana jest solo, w postaci przekąski. Może zastępować słodycze, co wpływa korzystnie na naszą sylwetkę i wagę.

Jagody borówki stanowią bardzo częsty dodatek do posiłków śniadaniowych. Można dodać ją do owsianki, omleta czy jogurtu. Dodaje posiłkowi witamin i minerałów, a dodatkowo doskonale urozmaica smak dania.

Z borówek amerykańskich z powodzeniem można przygotować domowe przetwory. Owoce jagody nadają się do przygotowania dżemów, konfitur czy musów. Sprawia to, że przez cały rok możemy cieszyć się jej wspaniałym smakiem, bez konieczności przepłacania za owoce w okresie zimowym. Doskonale uzupełni smak domowych naleśników lub gofrów. Ale borówka sprawdzi się także w daniach wytrawnych! Stanowi dobrą bazę do sosów do mięs, które świetnie komponują się ze słonymi elementami dania.

Śniadanie z borówką amerykańską
Źródło: Pixabay

Desery z borówką amerykańską

Borówka amerykańska jest łatwa w uprawie i zapobiega wielu chorobom. Najchętniej wykorzystywana jest w deserach i ciastach. Sprawdza się jako składnik ciasta jogurtowego. Jest niezastąpiona w plackach, także drożdżowych, gdzie zajmuje miejsce truskawek. Borówki amerykańskie są chętnie wykorzystywane także w tortach, gdzie w towarzystwie lekkich kremów stanowią idealny duet. Jakie desery można zrobić jeszcze z borówki amerykańskiej?

Borówka zda egzamin także w tartach na kruchym cieście. Doskonałym dodatkiem będzie tu krem na bazie śmietany lub serka mascarpone. Borówkami amerykańskimi możemy także ozdobić pucharki z lodami czy budyniem. W okresie letnim borówki można użyć do upieczenia domowych bułek drożdżowych lub wykorzystać domową konfiturę z borówek do nadzienia pączków. Z borówki amerykańskiej w domu możesz zrobić także niskokaloryczne sorbety, które są świetną ochłodą w letnie dni.

Jeden komentarz Dodaj swoje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.